Mekkora egy koktl? – Egy-egy koktl adagonknt rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felntsrl beszlnek, ott zls dolga, hogy ki mennyi higtt (pldul szdt vagy gymbrt) hasznl, de nem szoks 20-25 cl-nl hosszabb italokat keverni. Van forrs, amely szerint az sszetevk szmt is illik korltozni, s eszerint tnl tbb klnbz alkotelem hasznlata mr ers tlzsnak szmt. Keveredsi id – Az sszerzs, illetve a kevers idejt gy kell megvlasztani, hogy a vegyls teljes legyen, az ital jl lehljn, de mgse higtsa fel az olvad jg. Egy szakmai tmutat szerint, ha egyszerre egy koktlt ksztnk, akkor 8, ha kettt, akkor 10, ha hatot, akkor viszont 12 msodpercig tart a rzs, kevers. Ugyanakkor a (klnsen nehezen kevered) tojssal kszl italoknl ez a mvelet 16-18 msodpercig is eltarthat. Mit miben ksztnk? – A knnyen elegythet sszetevkbl ll italokat legtbbszr abban a pohrban keverjk, amelyben majd knlni fogjuk. Ha ers hts, illetve sok jg kell a koktl elksztshez, rendszerint akkor kap szerepet a keverpohr. A nehezebben kevered alkatrszek (pld. tej, tojs, tejszn, szirupok) elegytse mr inkbb a shaker hasznlatt indokolja. Amennyiben a receptben aprtand gymlcs is szerepel, akkor el kell venni a turmixgpet. A tejsznes, tojsos, fagylaltos italok egy rsznl is ez utbbit hasznljuk. Elre megy a jg – Mindig a jeget tesszk elszr a pohrba (shakerbe), s csak azutn adjuk hozz az egyb sszetevket (mindig a nehezebben keveredkkel kezdve). Ellenkez esetben az ital knnyen kifrccsenhetne a pohrbl. Italok rtegezse – Ha klnbz fajsly sszetevket akarunk egymsra rtegezni anlkl, hogy elkeverednnek, akkor egy hossz kanalat szortunk (bellrl) a pohr falhoz, s azon csorgatjuk le az italt. Amikor egy ksz koktl tetejre kell tejsznfilmet hznunk, akkor mskpp is eljrhatunk. Egy kiskanalat tartunk - a htval felfel - kzvetlenl a folyadk fl, s erre a dombor felletre adagoljuk a tejsznt, ami egybknt biztosabban marad fent, ha elbb kicsit felvertk. Citrustrkkk – A citrusflkbl tbb levet nyerhetnk, ha nhny percre meleg vzbe ztatjuk a gymlcst. Ha egyszerre csak kevs lre van szksgnk, akkor ztats utn megmaszrozzuk a citromot, majd lyukat szrunk a hjn, s azon t nyomjuk ki a megfelel mennyisget. (A citromot, narancsot hasznlat eltt mindig alaposan meg kell mosni!) sszetevk helyettestse – A kisrletezs olykor knyszer mdja az ppen nem elrhet hozzvalk helyettestse. A magyartott receptek nagy rsze eleve gy kszlt, mivel a citrom helyett eredetileg inkbb egy apr, zld citrusflt, lime-t hasznltak. Egy adott ital klnbz mrkinak felcserlse nem okoz klnsebb gondot, st a klnfle bitterek (keserk) is kiprblhatk egyms szerepben. A whiskyk kztt j helyettest prokat ad a bourbon s a rye, illetve az amerikai s a kanadai. Szksg esetn a grenadin ze is ptolhat cukorsziruppal. ltalban a gin s a vodka, illetve olykor a tequila s a rum is lvezhet eredmnyt ad a msik helyn. Egy tltsi trkk – Ha egyszerre tbb adag koktlt kevernk, akkor a poharakat elszr flig tltjk fel, majd fordtott sorrendben haladva fejezzk be a kiosztst. gy rhetjk el, hogy mindegyik pohrba azonos minsg ital kerljn. |