Ahogy a koktlok sszettele, gy elnevezsk is elssorban a fantzia dolga, de vannak konvencik, melyek a sajt krecik elnevezst is segthetik. Bizonyos kifejezsek alkalmazsval (tbb-kevsb) utalni lehet az ital karakterre, dsztsre, az elkszts vagy ppen a felszolgls mdjra.
Blazer: forr ital, amelyet a felszolgls eltt meggyjtanak; szinte teszleges formj, de hll pohrban szolgljk fel
Bl (Cup): gymlcsbl, borbl s pezsgbl kszlt ital; rendszerint htve, szles szj flespohrbl fogyasztjk, kiskanl is jr hozz
Cobbler: gymlcst tartalmaz, cseklyebb alkoholtartalm hossz ital, amelyet sok trt jggel (tbbnyire keverpohrban) ksztenek, s (esetleg) szdval vagy pezsgvel ntenek fel; magas, egyenes vagy szles szj talpas pohrban knljk; rendszerint szvszl s kiskanl is jr hozz
Collins: citromot tartalmaz, hossz, frisst ital, melyet szdval, vagy ms sznsavas alkoholmentes higtval ntenek fel; ltalban hossz, egyenes vagy enyhn szlesed, nmely esetben talpas pohrban ksztik s knljk (a Collins lnyegben a Sour amerikai megfelelje)
Cooler: enyhn desks hosszital, amit legtbbszr ersen httt gymbrrel (esetleg szdavzzel) ntenek fel, rendszerint citromhjspirllal dsztik; szles s kzpmagas, vagy magas, s esetleg enyhn szlesed pohrban, szvszllal knljk
Coup: gymlccsel, borral s pezsgvel kszlt ital; talpas, esetleg fles pohrban szolgljk fel (ms forrsok szerint gymlccsel, fagylalttal s tejsznhabbal ksztett alacsony alkoholtartalm ital)
Crusta: olyan (rendszerint rvid) ital, amelynl a pohr peremt crustztk, azaz porcukorral, vagy sval dsztettk; elssorban finomabb talpas poharakat szoks crustzni, de elfordul szlesebb talpatlan poharaknl is; rendszerint szvszllal knljk (lnyegben csak felszolglsi mdot jell)
Daisy: gymlcst, vagy gymlcsszrpt tartalmaz, mrskelt alkoholtartalm, rendszerint des ital, sok trt jggel ksztve; szles, alacsony, vagy borospohrban, esetleg pezsgskehelyben - gymlcskkel dsztve - szolgljk fel, szvszl s kiskanl is jr hozz
Daiquiri: rummal, zldcitrommal s cukorral ksztett ital; rendszerint talpas pohrban knljk
Egg-Nog: tejjel (vagy tejsznnel) s tojssal kszlt, destett hideg vagy meleg ital, amelyet talpas pohrban szolglnak fel, s rendszerint reszelt szerecsendival dsztenek
Fix: trt jggel ksztett, nagyobb alkoholtartalm (egyes forrsok szerint rvid, msok szerint hossz :) ital; talpas vagy talpatlan :-)) pohrban ksztik s knljk
Fizz: szdval higtott citromos, cukros ital (lnyegben alkoholos limond); boros, vagy magas, talpatlan, enyhn szlesed, n. fizz-pohrban szolgljk fel (ha mg tojsfehrje is kerl a shakerbe, akkor Silver Fizz, ha srgja, akkor Golden Fizz)
Flip: tojssrgjval kszlt destett rvid ital; borospohrban, pezsgskehelyben vagy keskeny talpaspohrban (rendszerint szvszllal) szolgljk fel; gyakran dsztik szerecsendi-reszelkkel; hideg s meleg vltozatai is lteznek
Frappe: sok-sok aprra trt jggel (olykor fagylalttal) elkevert (egynem) szesz, boros vagy pezsgspohrban, szvszllal felszolglva
Frozen: nagyon ersen httt - rendszerint jgksba turmixolt - ital; (lnyegben csak felszolglsi mdot jell)
Glac: aprra trt jggel kevert, elhttt rvid szeszes ital, amihez kln hideg vizet is knlnak; (lnyegben csak felszolglsi mdot jell)
Golden: italok (pld. Fizzek) tojssrgjval kszlt vltozata
Grog: cukrozott s fszerezett szeszes ital, amit forrvzzel (vagy teval) ntenek fel, s hll flespohrban knlnak
Highball: sznsavas dtvel vagy szdval felnttt szeszes ital, melyet citrushjspirllal dsztenek; magas, egyenes, vagy enyhn szlesed talpatlan pohrban (esetleg ballonpohrban), szvszllal szolgljk fel
Ice Cream Soda: gymlcsszrpbl, fagylaltbl s szdavzbl ksztett, rendszerint alkoholmentes ital; kiskanl s szvszl is jr hozz
Julep: friss mentval kszlt hossz ital, amelyet hossz egyenes vagy talpas pohrban, trt jggel s szvszllal szolglnak fel
Knickebein: olyan rtegezett ital, amelynl az egyes italflket egy-egy tojssrgjval vlasztjk el; specilis, n. knickebein-pohrban szolgljk fel
Koktl (Cocktail): br a kevert italokat ltalnossgban is szoks koktlnak nevezni, a szkt szakmai rtelmezs szerint a koktl rvid, legfeljebb 7 cl-es, keverpohrban vagy shakerben httt, de vgl leszrt, s gy jg nlkl felszolglt kevert ital, amelyet rendszerint elhttt talpas (koktlos) pohrban szolglnak fel
Neat (Straight up): kevers, higts s jg nlkl knlt szeszesital (csak felszolglsi mdot jell)
On the rocks: alacsony, szles, talpatlan pohrban, nhny jgkockval knlt (rendszerint nem kevert) ital; (lnyegben csak felszolglsi mdot jell)
Oyster: egyebek mellett (hs)levessel, fszerekkel, tojssrgjval kevert prlat, amelyet fleg msnapossg ellen hasznlnak
Pousse Caf: klnbz szn s fajsly italokat tartalmaz, gy egymsra rtegezve, hogy azok ne keveredjenek; keskeny, hosszfej, talpas pohrban, szvszllal knljk
Puff: brandy (esetleg ms prlat), valamint tej s szdavz felhasznlsval kevert hossz ital
Puncs (Punch): eredetileg cukorbl, citromlbl, rizsplinkbl, tebl s vzbl kszlt forr ital, amit flespohrban szolglnak fel; (ma mr az e nven fut hideg s meleg italokban taln csak a cukor hozzadsa a kzs ;-)
Rickey: zldcitromlvel vagy citromlvel kszlt, klnsebben nem destett, szdval felnttt frisst ital, amelyet hossz egyenes (ritkbban talpas) pohrban ksztenek s szolglnak fel, s rendszerint citromdarabbal/hjjal dsztenek
Scaffa: klnbz szn s fajsly italok egymsra rtegezve, de itt - ellenttben a Pousse Caf-val - a rtegek kiss keveredhetnek
Shakerato: keveretlen s higtatlan ital, melyet shakerben - jggel sszerzva - jl lehtttek, majd pohrba szrtek (csak felszolglsi mdot jell)
Shooter: kicsi, vastag talp rviditalos pohrban (stampedliben) felszolglt kevert vagy egynem ital (csak felszolglsi mdot jell)
Silver: italok (pld. Fizzek) tojsfehrjvel kszlt vltozata
Sling: cukorral, citromlvel s behttt vagy forr ivvzzel kszlt ital (ms forrs szerint prlatbl, likrbl s gymlcslbl kevert, sok jggel felszolglt ital)
Smash: friss mentval shakerben kevert prlat, sok jggel felszolglva
Soda: valamilyen szeszesital httt szdavzzel vagy sznsavas svnyvzzel felengedve
Sorbet: sok (gymlcs-) fagylalttal kszlt s gymlccsel dsztett alkoholos ital; rendszerint kehelyben, kiskanllal (s szvszllal) knljk
Sour: sok citrommal kszlt s kiss destett hossz ital, amelyet shakerben ersen htenek s boros, vagy magas, talpas, szkl szj, n. sour-pohrban szolglnak fel (a rgebbi irodalom mg egy talpatlan, derktjt karcsstott fazont nevez sour-pohrnak)
Swizzle: darlt jggel kszlt hossz ital, amelyet (jellemzen cukrozott) plcval "fagyosra kevernek", ltalban magas, talpatlan, egyenes pohrban knljk
Toddy: (rendszerint forr) vzzel felnttt, s fszerekkel is elkevert prlat
Tropicana: trpusi gymlcskkel, illetve gymlcslevekkel ksztett kevert ital
Twist: olyan ital, melyet kzvetlenl a felszolgls eltt - egy citrushjdarabka megcsavarsval - megpermeteztek citrusolajjal, majd a hjdarabkt is beledobtk (csak felszolglsi mdot jell)
Virgin...: kevert italok nevnek els tagjaknt az alkoholmentessgre utal
Zoom: mzzel s tejsznnel kszlt ital; talpas pohrban, szvszllal szolgljk fel |